Yatırım Teşvik Mevzuatı

Teşvikler, önemli projelerin gerçekleştirilmesini desteklemek amacıyla, Arnavutluk Meclisi tarafından Devlet Yardımları Hakkındaki Yasası kabul ediliştir. 21.04.2005 tarihli ve 9374 sayılı bu Yasa, tüm imalat ve hizmet sektörlerine, merkez ve yerel idareden alınan tüm tedbirlere, tarım ve balıkçılık sektörlerinde faaliyet gösterenler hariç, belirli işletmelere yarar sağlayan ve devlet adına hareket eden diğer kurumlara yönelik olarak uygulanmaktadır. Devlet yardımı bağış veya sübvansiyon şeklinde olabilir: muafiyetler, indirim, erteleme veya vergi kredisi ile diğer mali katkılar, ceza ve temerrüt faizinin silinmesi, indirim oranında borç garantisi veya ödünç verme, tedarik edilen malların veya sağlanan hizmetlerin fiyatlarında indirim, piyasa fiyatı altında kamu mallarının satış/ kiralanması veya piyasa fiyatı üstünde ürün veya hizmet alımı dahil, işletmelerdeki devlete ait öz sermayenin veya değerinin yükseltilmesi şeklinde sıralanabilir.

Devlet Yardımları Hakkındaki Yasa, bölgesel yardım ile zorluk içinde bulunan işletmeler için de uygulanmaktadır. Bu yardımları gerçekleştirme usul ve şartlarına ait ilgili düzenlemeleri, Ekonomi ve Finans Bakanlığı ile Enerji ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapmaktadır.

Arnavutluk’ta Uygulanan En Önemli Teşvikler:

  • Maliye Bakanlığının 30.01.2006 tarihli ve 3 sayılı talimatına göre, makine ve ekipman ithalatçıları KDV’den %100 oranında muaftır. Bunun için söz konusu makine ve ekipman, vergi konusu olan ekonomik faaliyetlerde kullanılmalıdır.
  • Fason üreticiler, işçilik katkıları ve işverenlere sağladıkları hizmetler için, bu ürünlerin yeniden ihraç edileceğini kanıtlamaları halinde, KDV’den muaftır.
  • Devlet mülkiyetinde olan malların, piyasa oranlarından düşük değerlerle (bina ve toprak) kiraya verilebilir ve üretim faaliyetleri için yatırım ve istihdam seviyesine uygun olarak bu kiralar indirilebilir.
  • Turizm faaliyetlerinde, “imtiyaz statüsü”: 1993’ten itibaren uygulanan, “Turizm Bölgelerinin Gelişmesi İçin Yasa”, turizm alanındaki birçok yatırım için teşvikler öngörmektedir. Bu teşvikler, yatırımcının Turizm, Kültür, Gençlik ve Spor Bakanlığı’ndan alınacak “imtiyazlı statüye” bağlıdır.
  • Esastan “imtiyazlı faaliyetler” : inşaat, restorasyon, düzeltmeler, genişleme; otel, motel ve tatil köyleri işletmelerinin faaliyetleridir.
  • Ücretsiz “imtiyazlı faaliyetler”: turizm tesisleri, ücretsiz yapıların inşaatı, restorasyonu, düzenlemeleri, genişlemesi. Örneğin, restoran, mağaza, kaplıca, spor ekipmanları v.s.’dır.
  • 2011 yılı eylül ayı itibarıyla, hazır giyim ve tekstil ürünlerinin ithalatında gümrük vergisi sıfırlanmıştır.
  • 10.10.2012 tarihi itibarıyla, Bakanlar Kurulu tarafından çimentonun ve çeliğin KDV’sinin kaldırılmasına karar verildi. Söz konusu kararla, hükümet enerji ve elektrik üretim malzemelerinin maliyetini azaltarak hidroenerji sektörüne yatırımları teşvik etmeyi, amaçlamaktadır.

Turizm Sektöründeki Destekler:

  • İthal edilen malların gümrük vergilerinden ve tüketim vergilerinden, sadece yatırım ve “imtiyazlı faaliyetlerin” devam etmesi süresince muaf olunmaktadır.
  • Yatırım geliştirme aşamasının bitirilmesinden itibaren 5 mali yıl için gelir vergisinden muafiyet, bir sonraki 5 yıl için gelirin sadece % 50’si için vergi ödenmektedir.
  • Kazançlar Arnavutluk’ta tekrar yatırım amaçlı kullanılırsa % 40 oranında gelir vergisi indiriminden yararlanılır.