Siyasi Yapı

Çok partili rejime geçişin ardından 1998 yılında yürürlüğe giren Anayasa hükümlerine göre, Cumhurbaşkanı 5 yıllığına seçilmektedir. Arnavutluk Parlamentosu (Kuvendi) tek kanatlıdır. Toplam 140 milletvekilinin, 100’ü dar bölgeden, 40 tanesi geniş seçim bölgelerinden 4 yıllık süre için seçilmektedir. Meclis Başkanı, genel seçimlerin ardından seçilen parlamento üyeleri arasından belirlenmektedir. Genel seçimler, her 4 yılda bir yapılmaktadır. Müteakip seçimler 2025 yılında yapılacaktır. Siyasi partiler için %3 seçim barajı vardır.

25 Nisan 2021 tarihinde yapılan son genel seçimlerde, iktidardaki Sosyalist Parti (PS) oyların %49’unu alarak bir dönem daha tek başına hükümeti kurma hakkını elde etmiştir. Seçim sonuçlarına göre, PS 74, Ana muhalefetteki Demokratik Parti 59, Sosyalist Entegrasyon Hareketi 4 ve Arnavutluk Sosyal Demokrat Partisi 3 milletvekili çıkarmıştır. Yeni Parlamento, 2021 Eylül ayında faaliyete başlamıştır. Parlamento’da temsil edilen başlıca partiler şunlardır: Sosyalist Parti (PS), Demokratik Parti (PD), Sosyalist Entegrasyon Hareketi (LSI) ve Sosyal Demokrat Partisi Partisi (PSD).
Ülke iç politikasının gündeminde, AB’yle bütünleşme süreci kapsamında, yolsuzluk, uyuşturucu ve örgütlü suçlarla mücadele; yargı ve kamu idaresi reformu ile ekonomik durgunluk, yabancı yatırımın ülkeye çekilmesi ve kaçak yapılaşmayla mücadele yer almaktadır. Arnavutluk, demokrasinin zenginleştirilmesi, ulusal güvenlik ve istikrarının
sürdürülmesi, ekonomik kalkınma ve sosyal refahın artırılması bakımından Avrupa ve AvrupaAtlantik kurumlarıyla bütünleşmeyi hedeflemektedir.

Arnavutluk 2009 yılı Nisan ayında NATO’ya üye olmuş ve aynı yıl Avrupa Birliğine üyelik başvurusunda bulunmuştur. 2014 yılında aday ülke statüsünün kabul edilmesinin ardından Avrupa Komisyonu, Kuzey Makedonya ve Arnavutluk'un gereken bütün reformları hayata geçirdiğini belirterek üyelik müzakerelerine başlanmasını 2018 yılında onaylamıştır. Ancak 2019 yılı Ekim ayında Avrupa Birliği'ne üye ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarının katıldığı zirvede, Kuzey Makedonya ve Arnavutluk ile üyelik müzakerelerine başlanması konusunda görüş birliğine varılamamış ve liderlerin, iki ülke ile müzakerelere başlanması yönündeki kararı üçüncü kez ertelenmiştir. 18 Temmuz 2022’de ise AB üyelik müzakereleri açılmıştır. 2022 Eylül ayında ise 1. küme için tarama toplantısı yapılmıştır.

Ayrıca Avrupa Birliği adaylık sürecinin de bir parçası olarak yolsuzluk ve rüşvetin azaltılması amacıyla yargı ve kamu reformu uygulamaları başlatılmıştır. Tüm hakimler güvenlik soruşturması sürecine alınmıştır.