Vergi Uygulamaları

DOĞRU VE DOLAYLI VERGİLER

Kazanç Vergisi: Ticari kayıt defterleri kullanan ve KDV ödeyen bütün şirketler (yerli veya yabancı) kazanç vergisine tabidirler. Ülke içinde yerleşik vergi mükellefi, sadece Arnavutluk Cumhuriyeti toprakları içinde oluşan gelirler için yükümlüdür. (%15) Katma Değer Vergisi (KDV): Katma Değer Vergisi şu durumlarda ödenir:

  • Arnavutluk Cumhuriyeti topraklarındaki ekonomik faaliyetinin bir parçası olarak vergilendirmeye tabi olan tüm mallar ve hizmetlerin, vergiye tabi kişi tarafından alınması halinde,
  • Arnavutluk Cumhuriyeti’ne yapılan tüm malların ithalatında, kaydın en alt sınırı, her takvim yılı için 5 milyon Lek ya da 5’nci maddeye dayanarak Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek herhangi başka bir miktardır. Serbest meslek, avukat, noter, eczacı, doktor, dişçi, muhasebeci, mimar vs. hizmetler için taban gelir uygulaması kaldırılmış olup KDV uygulamalarına tabidir. İthalat ve ihracat faaliyetinde bulunan bütün gerçek ve tüzel kişiler KDV’yi ödemek için zorunlu kayda tabi tutulmuşlardır (%20). Ancak ihracat yapan firmalar için KDV iadesi alınması mümkündür.

Kaynak Vergisi: Arnavutluk Cumhuriyeti’ndeki tüm mukimler; merkezi ve yerel yönetimler, kar amacı gütmeyen kuruluşlar ve yasa tarafından tanımlanmış diğer şahıslar, Arnavutluk Cumhuriyeti’nde bir kaynak tarafından oluşan aşağıdaki ödemelerin % 15’i stopaj vergisiyle yükümlüdürler.
Vergilendirilebilir gelirler, 19/01/1993 tarihli ve 7661 sayılı yasaya ve Maliye Bakanlığı’nca çıkarılan alt düzenlemelere uygun olarak, bilanço ve ekleriyle kesinleşir. Kazançlar veya diğer net gelirler ile mahsup edilebilir giderler ve brüt gelirler arasındaki farklardır. Vergi yılı, takvim yılına uygun olarak 1 Ocak'ta başlar ve 31 Aralık'ta biter.

Kişisel Gelir Vergisi: Dünyada nerede üretilirse üretilsin tüm gelirler için, Arnavutluk'ta mukim tüm şahıslar vergiye tabidir. Ancak, Arnavutluk’ta mukim olmayanlar, sadece Arnavutluk sınırları içinde elde ettikleri gelir için vergi mükellefi olurlar (%1-%20).

(Özel) Tüketim Vergisi: Tüketim vergileri belirli yüksek tarifeli mallar kategorisine uygulanan vergilerdir. Genellikle, tüketim vergileri sağlığa zararlı malları, lüks malları ve
çevreyi kirleten malları kapsamaktadır. Söz konusu vergiler değişkendir.

Arnavutluk’ta tüketim vergileri;

  • Petrol ürünleri: Benzin 33-38 leke/litre, mazot 13-27 leke/litre
  • Alkollü içecekler: Bira 30 leke/litre, şarap 20 lek/litre, raki 80 leke/litre
  • Tütün ve yan ürünleri: 20 leke/paket, puro 2240 leke/kg
  • Kahve: Kavurmamış 40 leke/kg, kavrulmuş 80 leke/kg
  • Havai fişekleri
  • Kozmetik ürünleri:%60
  • Lastikler: 4011 GTIP ürünleri
  • Elektrik akümülatör, pil ve batarya
  • Ambalaj ürünleri: 100 leke/kg
  • Ampuller: 8539 GTIP’li bazı ürünler için üzerinden alınmaktadır.

MİLLİ VERGİLER

Liman Vergisi: Arnavutluk Cumhuriyetinde uygulanan Deniz Limanı Vergisi 1 (Bir) Avro’dur.

Akaryakıt Vergisi: Arnavutluk’ta üretilen ve dışarıdan ithal edilen benzin, gaz yağı ve dizel yakıt için litre başına 27 Lek ödenmektedir. İkinci El Arabalar İçin İthalat Vergisi: Ağustos 2011’den itibaren arabalar için ithalat ve satış vergisi kaldırılmıştır. Yeni kanunda gümrük ve diğer vergiler yıllık taksitler halinde geri ödenecek şekilde bir sistem şekillendirilmiştir. İthalat dâhil olmak üzere tüm otomobil vergileri birleştirilip her sene zorunlu olan ruhsat kaydında ödenecektir. Karbon Vergisi, Karbon vergisi benzin için 1.5 lek/ litre, gaz yağı, solar, mazot, dizel yakıt için 3 lek/lt seklindedir.

Plastik ve Cam Tek Kullanışlı Ambalajların Vergisi: Tek kullanımlık plastik ambalajlar için hem üretimde hem ithalatta 100 lek/kg uygulamaktadır. Sadece yerli geri dönüşüm sanayisi
için ambalaj vergisi % 50 lek/kg seklindedir. Tek kullanımlık cam ambalajlar için ise, hem ithalatta hem üretimde 10 lek/kg dir.

Madencilik Vergileri: Arnavutluk’ta madencilik sektöründe faaliyet gösteren şirketler veya maden çıkartma lisansı alanlar Arnavutluk devletine madencilik vergisi ödemek zorundadır. Madencilik vergisi aylık hesaplanır ve ihracat yapıldığı anda ödenir. Madencilik vergisinin % 25’i madencilik faaliyetinin bulunduğu yerel idareye gider. Kiralama vergisi (altın, gümüş %10, bakir, nikel, demir, nikel, krom vs %7-%5, granit %6, mermer %5 vs.)

Yıllık Balıkçılık Faaliyeti Vergisi: Balıkçılık lisansının alınmasından sonra bu verginin ödenmesi zorunludur. Vergi ödenmeksizin lisans geçerlilik kazanmaz. Gemi balıkçılığı (bir gemi için) yıllık vergiler türe göre değişmektedir. Oyun Salonu, Kasino ve Hipodromlarda Düzenlenen Sportif Yarışlar İçin

Kayıt Vergisi: Bu vergi, her faaliyetin başlangıcında, kayıtta ödenir. Televizyon ve geleneksel piyango, sportif kumarhaneler, pist yarışları için 2.000.000 Lek, elektronik kumarhaneler için 1.000.000 Lek tutarında vergi ödenmesi gerekmektedir.